Dan Republike SFRJ

Statistički podatci našeg foruma,izvještaji o radu,rođendani i ostale čestitke

Dan Republike SFRJ

Postod milanj » 29 Nov 2009 21:17

Dan bivše Republike
29. novembar 2009. | 17:17 | Izvor: B92

Beograd -- 29. novembar, u SFRJ slavljen decenijama, a u SRJ i u godinama nakon raspada zemlje danas obeležavaju samo oni koji za sebe kažu da su "čuvari sećanja" na SFRJ.

Skoro šest decenija slavljen kao Dan Republike, 29.novembar, rođendan Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, izbrisan je iz kalendara zvaničnih praznika. Danas je teško naći one koji ga proslavljaju. Međutim, veliki je broj onih koji se ovog datuma s nostalgijom sećaju i ne propuštaju priliku da na taj dan obiđu Titov grob.

Iako je 29. novembar slavljen čitavu deceniju posle krvavog raspada SFRJ, zvanično je ukinut kao državni praznik pre sedam godina.

Za neke, SFRJ ostaje i dalje kao večnost zemlja hrabrih i ponositih čije razaranje u krvi istorija nikada neće oprostiti.

Tako su bar u spomen knjigu u Kući cveća zapisali oni koji za sebe kažu da čuvaju sećanje na Dan republike.

Među današnjim posetiocima Kuće cveća prednjačili su Slovenci i Dalmatinci, koji ipak nisu bili voljni da daju izjave, za razliku od Šveđana i Slovaka koje kao turiste privlači istorijska zaostavštna bivše Jugoslavije.

“Ne znamo mnogo o bivšoj Jugoslaviji i Titu, ali u Švedskoj, odakle dolazimo, mnogo je naših komšija sa ovih prostora. Iz razgovora sa ljudima u Srbiji zaključujem da im ta zemlja nedostaje, jer je život u njoj u ekonomskom i političkom smislu bio mnogo sigurniji", "Nisam znala za današnji datum, ali smo istraživali mapu datuma. Tako učimo o istoriji, mada su nas druge okolnposti danas dovele ovde. Tito je bio jedan od najrespektablinijih lidera sa ovih prostora. Zato smo tu”, rekli su posetioci iz inostranstva.

29. novembar kao datum nema univezalnu vrednost kao Dan pobede, jer je simbolisao ideologiju i državu koja se raspala, kaže reditelj Igor Stoimenov, koji se bavi fenomenima popularne kulture tog vremena.

Ipak, za njega je “druga” Jugoslavija legat neprocenjivih umetničkih filmskih i muzičkih ostavrenja.

“Ta zemlja je u tom istorijskom kontekstu imala sreću da bude istok na zapadu i zapad na istoku, i da je sve što je odavde izlazilo iz prizme poularne kulutre zapravo bilo model popularne kulture u celoj istočnoj Evropi. To je veliki legat tog prostora”, navodi Stoimenov.

Iako je simboli nekedašnjeg socijalizma postali suveniri, neki ne žele da trguju tom ostavštinom.

Jedan od dva lična Titova sekretara tvrdi da značka na njegovom reveru koju je dobio pre tri decenije od generalnog sekratara Saveta Evrope potvđuje ono što se čulo i nedavno na osnivanju jedne partije - da Evropska unija deli vrednosti programa nekadašnje jugoslovenske Komunističke partije.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=395350
OČI SU JOJ MORE JADRANSKO, KOSE SU JOJ KLASIJE PANONSKO, SESTRA JOJ JE DUŠA SLOVENSKA, ONA JE JUGOSLOVENKA!!!
Korisnikov avatar
milanj
Moderatori
 
Postovi: 1612
Pridružio se: 04 Feb 2009 20:23
Lokacija: Zell am See, Austrija i Kuršumlija, Srbija - SFRJ

Re: Dan Republike SFRJ

Postod Stajs » 30 Nov 2009 01:31

Slika

Bila jednom jedna zemlja ...
Slika
Korisnikov avatar
Stajs
 
Postovi: 5458
Pridružio se: 04 Feb 2009 19:16
Lokacija: Rio de Zivkovo

Re: Dan Republike SFRJ

Postod hadzibane » 30 Nov 2009 15:13

Ех...да...
Нисам Југоносталгичар,али ми је,у сваком случају,било лепше бивствовати тада него сад...
Ко ће мени и мојој генерацији да врати изгубљену младост и здравље од оних бесмислених ратова,кризе,санкција и осталих срања које су нас осакатиле на онај или овај начин за ЦЕО живот???Родио сам се на правом месту,али сам одрастао у погрешно време...
Надам се само да ће млађе генерације осетити жар и прелепи осећај ЖИВОТА који је мојој генерацији неповратно ускраћен!
Tito,Marks i Engels - Emerson,Lake & Palmer

Čika Jova deci...A Čika Nemanja DVA deci...
Korisnikov avatar
hadzibane
 
Postovi: 1067
Pridružio se: 04 Feb 2009 21:59
Lokacija: Sombor


Povratak na Statistički podaci foruma i čestitke

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gostiju

cron